Térdízületi műtét

Által | 2022. szeptember 25., vasárnap

Navigáció

 • Térdízület műtét
 • Időpontfoglalás
 • Artroszkópos térdműtét
 • REHABILITÁCIÓ CSÍPŐ, TÉRDÍZÜLETI MŰTÉT UTÁN
 • Térdízület műtét

  A rehabilitáció időtartama hónap közé tehető, melyet egyéni adottságok befolyásolnak. Ez a fájdalom az idő előrehaladtával egyre fokozódni kezd, az ízületi mozgás merevebbé válik, az ízület elveszíti rugalmasságát. Kezdetben az alsó végtagot fáradékonynak érezzük, terhelhetősége csökken. A csúszás miatt a protézisek felületei egymással szemben mozoghatnak, és fájdalmat okozhatnak. Árki Ildikó, háziorvos Az artroszkópia, azaz az ízület tükrözése egy sebészi beavatkozás.

  Térdízületi műtét

  Időnként a térd súlyos rheumatoid arthritisében szenvedő emberek korai életkorban igényelhetnek TKA-t. Hogyan végezzék el az egészségügyi szakemberek a térdízület cseréjét? Mennyi ideig tart az eljárás?

  A térdízület-helyettesítő műtét során a térdízület sérült részeit eltávolítják, majd a gyártott alkatrészeket protéziseket a térdbe helyezik. A három érintett terület a következő a combcsont alsó vége combcsont , az állcsont felső vége sípcsont , és a térdsapka mögött patella. A protézis fém- és műanyag alkatrészeket is tartalmazhat. Néhány újabb protézis most fémből, fémkerámiaból vagy kerámiaból műanyagból készül.

  A teljes térdpótlás műtéte körülbelül két órát vesz igénybe, és a térd fölött bevágással jár. A combcsontot és az állcsontot felvágják, hogy felkészítsék őket az új darabokra. A patella elmozdul az eljárás kezdetén, majd egy csontcementet használnak a protézis rögzítéséhez.

  Ez az eljárás hagyományos módja. Az eljárás többféleképpen módosítható, és bizonyos ízületeknél a térd részleges cseréje is lehetséges. Az eljárás alatt vagy általános érzéstelenítés ha teljes alvásban van , vagy regionális blokk gerinc- vagy epidurális, lokalizáltabb érzéstelenítésben , amely elzsibbítja a lábait, és olyan intravénás gyógyszerrel kombinálva, amely megnyugtatja Önt az eljárás során.

  Orvosa és érzéstelenítője megvitatja mindkét technika előnyeit és hátrányait. Általában az eljárás után néhány napon belül elhagyja a kórházat, és olyan rehabilitációs intézményen vesz részt, amely segít hozzászokni az új térdéhez, és végül segít visszatérni minden olyan tevékenységéhez, amely remélhetőleg sok olyan feladathoz tartozik, amelyben feladta a fájdalmat vagy a képtelenségét.

  Milyen komplikációk és mellékhatások vannak a térdízület teljes cseréjéről? A térdízület helyettesítésével kapcsolatos leggyakoribb problémák az új térd törése törése esés vagy más baleset után, - az új ízület csúszásának és kopásának fájdalma, és - a protézisek meglazítása. Egyéb kevésbé gyakori problémák közé tartozik az ízület fertőzése; az új térd teljes vagy részleges elmozdulása; és vérrög a vénában mélyvénás trombózis a térd felett vagy alatt.

  Vérrögök fordulnak elő leggyakrabban rövid ideje a műtét után. Sok ember, aki térdpótlás után esik le, megcsontolja a csontot az új ízület alatt, amelyen az új térd rögzítve van. Fájdalom és duzzanat fordul elő a térdízület helyének helyén vagy annak közelében. A fájdalom fokozatosan jelentkezhet, mivel az új ízület olyan kopási mintázattal alakul ki, amely zavarja a térd sima működését. A csúszás miatt a protézisek felületei egymással szemben mozoghatnak, és fájdalmat okozhatnak.

  Ez a fájdalom az aktivitással fokozódik, és ülés közben csökken. Ez a mozgásfájdalom különbözik a normál indulási fájdalomtól, amely a térdpótlás utáni első három-hat hónapban fordul elő, és az első néhány lépésben csökken. A fertőzés fájdalmat, valamint az ízület gyakori bőrpírát és duzzanatát okozza, még akkor is, ha pihenünk. A folyadék gyakran a térdízületnél gyűlik össze fertőzés jelenlétében és mocskos duzzanatot okoz.

  Előfordulhat, hogy a folyadék nem halmozódik fel minden fertőzésnél. Láz fordulhat elő. A térd elmozdulása fájdalmat okoz. A ízület deformációja jelen lesz. Sebészeti indikációk. A térdprotézis olyan műtét, amely a szenvedő betegeket szólítja meg gonartrózis és amelyben a konzervatív kezelést haszontalannak, a beteg és az orvos elavultnak tartja, klinikai hatások nélkül.

  A protézisek különlegessége a rekonstrukció, amely a csontdaganatok kezelésére szolgál, amelyek az eltávolítás után továbbra is nagyon nagy osteo-izmos hibák maradnak, és a végtag hosszát, tengelyét és mozgékonyságát térdprotézissel alakítják ki.

  Jelenleg nincs specifikus kezelés az osteoarthritis megállítására, így a várható élettartamtól és az osteoarthritis életkorától függően a betegek nagy része végül a térdízületét protetizálja. A kezelés a tünetek gyulladáscsökkentő kezeléssel történő enyhítéséből és a testtömeg szükség szerinti csökkentéséből áll. Emellett csökkenteni kell azokat a tevékenységeket, amelyek fokozott fizikai stresszt tartalmaznak. A kezelés célja a fájdalom csökkentése és az ízületek működésének javítása.

  A betegképzés fontos eleme a gonartrózis kezelésének - különösen az életmódbeli változások, nevezetesen a testmozgás és a fogyás, ahol szükséges. Mi az artritisz? Az artritisz nem más, mint az ízület gyulladása. Fő tünetei a fájdalom, merevség, duzzanat, illetve csökkent mozgási tartomány. A test bármely ízületénél előfordulhat enyhe, közepesen erős, vagy súlyos mértékben.

  A térd esetében a krónikus fájdalommal járó, súlyos térdízületi gyulladás nagyban korlátozza mindennapi tevékenységeinket, beleértve a járást és a lépcsőzést. Milyen típusú térdízületi gyulladásokat ismerünk? Oszteoartritisz Az oszteoartritisz, más néven degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Ebben az esetben a porc az ízületben lebomlik a túlzott kopás eredményeként.

  A porc olyan rugalmas szövet, mely két csont találkozásánál található. Funkcióját tekintve csillapítja a rázkódást mozgásnál, valamint megakadályozza, hogy járás közben a csontok egymást súrolják.

  Időpontfoglalás

  Az instabil járású embereknél, akiknél teljes térdízületi műtét TKA van, fontolóra kell venni nád vagy sétáló használatát. Shiers, aki nem akarta szabadalmaztatni a műveletet, és Sir John Charnley javította az as években. Az ACL megsérülhet a térdízületi hátrahajlítása forgatása vagy oldalirányú gyors elmozdítása, illetve a fentiek egyidejű történése esetén. Mert ezzel, a ma legmodernebbnek tartott technikával rövidebb ideig tart a térdprotézisműtét, kisebb a csontveszteség, alacsonyabb a szövődmény kialakulásának veszélye és gyorsabb a rehabilitáció. Egyéb kevésbé gyakori problémák közé tartozik az ízület fertőzése; az új térd teljes vagy részleges elmozdulása; és vérrög a vénában mélyvénás trombózis a térd műtét vagy alatt. A séták időtartamát minden nap növeljük, ez mindig egyéni terhelhetőség függvénye. A megelőzés magában foglalja az új ízület megfelelő használatát.

  Artroszkópos térdműtét

  Térdízületi műtét

  A leggyakoribb műtéti eljárás ebben az esetben az artroszkópos ACL-rekonstrukció. Mi az artritisz? A műtét legnagyobb előnye, hogy minimális kórházi tartózkodást igényel, és az anatómiai rekonstrukció miatt a rehabilitáció felgyorsul, néhány hét szükséges mindössze a felépüléshez. A célzott gyógytorna gyakorlatokon kívül ajánlott a szobabicikli használat, ami gyorsítja az izmok kondicionálását, valamint az úszás gyorsúszás, hátúszás is remek lehetőség az erősítésre. Romániában a es évek végén vezették be, de az elmúlt 10 évben kiterjedt azokban az orvosi központokban, ahol végzik.

  REHABILITÁCIÓ CSÍPŐ, TÉRDÍZÜLETI MŰTÉT UTÁN

  Az eljárás során a térd specialista ortopéd sebész bevezeti az artroszkópot térdízületbe, és segítségével megtalálja, helyreállítja vagy eltávolítja a sérült részeket. Milyen műtéti eljárásokat végzünk? Meniscusműtét gyűrűs, rostos porc sérült részeinek eltávolítása Az artroszkópos meniscectomia a meniscusporc-szakadás kezelésére alkalmazott, minimálisan invazív sebészeti eljárás, amelynek során a meniscus elszakadt szakasza eltávolításra kerül.

  Artroszkópos mozaikplasztika A mozaikplasztika egy olyan technika, amelynek során kis kör alakú mm-es autogén graftokat emelnek ki a térd nem teherviselő régióiból, és a graftokat mozaikszerűen beültetik a porchiány osteochondralis defektus pótlására. A meniscus műtét menete Artroszkópos térdporc-shaverezés Ezt az általános kezelést azoknál a betegeknél alkalmazzuk, akiknél a porcdefektus nem kopott le egészen a csontig.

  A sebész bevezet egy ceruzavékony artroszkópot a térdbe egy kis bemetszésen keresztül, shaverezi és lesimítja a töredezett vagy kopott porcot. Ideális esetben a sérült porc lesimítása és shaverezése segít a súrlódás és irritáció csökkentésében, így csökkentve a duzzanat, zörej és a fájdalom tüneteit. A patella térdkalács artroszkópos oldalirányú felszabadítása Az eljárás során bemetszést ejtenek a patella oldalirányú stabilizáló szerkezetén, különösen az oldalsó tartószalagon.

  Az oldalsó tartószalag az oldalsó térdkalácsot köti össze a combcsont külső kidudorodásával, az iliotibiális szalaggal és a sípcsont elülső-oldalsó részével. Az artroszkópos laterális felszabadítást általában a mediális alapú stabilizációs eljárásokkal kombináltan végezzük, ami hatékonyabb mediális kiigazítást tesz lehetővé.

  Artroszkópos ACL-rekonstrukció Az artroszkópos ACL-műtétre kizárólag az után kerül sor, miután sérülés utáni közvetlen duzzanat és gyulladás mérséklődött.

  Amikor az ACL elülső térdkeresztszalag teljes szakadást szenved, a sebésznek grafttal kell helyettesítenie, amelyet általában a beteg saját térdéből nyernek úgynevezett autograft.

  A műtét legnagyobb előnye, hogy minimális kórházi tartózkodást igényel, és az anatómiai rekonstrukció miatt a rehabilitáció felgyorsul, néhány hét szükséges mindössze a felépüléshez. Ez a minimálisan invazív eljárás lehetővé teszi a sebész számára, hogy alaposan megvizsgálja a térdben található szabad testeket és lehetővé teszi a porcsérülések felmérését és a betegség kezelését.

  A graft átvezetése és rögzítése. Mi az artritisz? Az artritisz nem más, mint az ízület gyulladása. Fő tünetei a fájdalom, merevség, duzzanat, illetve csökkent mozgási tartomány. A test bármely ízületénél előfordulhat enyhe, közepesen erős, vagy súlyos mértékben. A térd esetében a krónikus fájdalommal járó, súlyos térdízületi gyulladás nagyban korlátozza mindennapi tevékenységeinket, beleértve a járást és a lépcsőzést.

  Milyen típusú térdízületi gyulladásokat ismerünk? Oszteoartritisz Az oszteoartritisz, más néven degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Ebben az esetben a porc az ízületben lebomlik a túlzott kopás eredményeként. A porc olyan rugalmas szövet, mely két csont találkozásánál található. Funkcióját tekintve csillapítja a rázkódást mozgásnál, valamint megakadályozza, hogy járás közben a csontok egymást súrolják. A térdvizsgálat során kimutatható, hogy az ízületi rés beszűkült-e, továbbá fény derülhet sclerotikus meszes felrakódásokra, úgynevezett peremek megjelenésére az ízületet alkotó csontokon.

  A térdízület műtét, mint kezelési lehetőség A térdízületi panaszok kezelésének napjainkban már igen széles skáláját ismeri az orvostudomány. Kezelhetjük fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, injekciókkal; fizioterápiával, vagy akár elektroterápiával. Nem ritka azonban a térdízület műtét sem, melytől a páciensek joggal remélnek végleges gyógyulást- mely azonban az esetek többségében sajnos elmarad!

  A sebészi, porcfrissítő műtét célja minden esetben az ízület tehermentesítése, a fájdalom csökkentése, a mozgásfunkció helyreállítása és a deformitás korrekciója. Gyakran ültetnek be úgynevezett részleges szánkóprotézist, vagy totál ízületi protézist, azonban a térdízület műtét nem ritkán sikertelennek bizonyul. Mi lehet az oka a térdízület műtét sikertelenségének? Sajnos hazánkban igen kevés kórházban áll rendelkezésre zsilipelt műtőhelyiség, mely a steril körülmények megteremtésének alapvető feltétele.

  A beavatkozás előtt kevesen végeznek biomechanikai tervezést, ezért fokozott mértékben fennáll a végtag-megrövidülés, vagy —meghosszabbodás veszélye! Általában nem fektetnek kellő hangsúlyt a megfelelő utókezelésre!

  Csekély a kórházak, rendelők rehabilitációs kapacitása! Milyen szövődmények léphetnek fel a műtét után? Ízületi bevérzés: a térdízület műtét után az ízület megduzzad, megfeszül, és esetleg szükségessé válhat az ismételt sebészi feltárás!

  Fertőzésveszély: a műtétet követő napban a páciens belázasodik, a műtét helye megduzzad. Ebben az esetben ízületi csapolásra is sor kerülhet, miután az orvos megállapítja a fertőzés jelenlétét és típusát. Gennyes gyulladás esetén azonnali beavatkozásra van szükség, mely során vékony csöveket helyeznek az ízületbe és átmossák azt.

  Térd artroszkópia - meniscus műtét (Dr Szikora Gyula ortopéd főorvos)

  A térd esetében a krónikus fájdalommal járó, súlyos térdízületi gyulladás nagyban korlátozza mindennapi tevékenységeinket, beleértve a járást és a lépcsőzést.

  Milyen típusú térdízületi gyulladásokat ismerünk? Oszteoartritisz Az oszteoartritisz, más néven degeneratív ízületi betegség, az ízületi gyulladás leggyakoribb formája. Ebben az esetben a porc az ízületben lebomlik a túlzott kopás eredményeként. A porc olyan rugalmas szövet, mely két csont találkozásánál található. Funkcióját tekintve csillapítja a rázkódást mozgásnál, valamint megakadályozza, hogy járás közben a csontok egymást súrolják.

  A porckopás következtében a térdízületben fájdalom és irritáció tapasztalható, amikor a csontok egymáshoz dörzsölődnek mozgás közben. A rendszeres megerőltetés, az elhízás , illetve a sérülések egyaránt hozzájárulnak a betegség kialakulásához. Az oszteoartritisz többnyire a középkorú vagy annál idősebb betegeknél jelentkezik.

  A betegségre nincs gyógymód, de testsúlycsökkentéssel , a térd izmait erősítő gyakorlatokkal, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, illetve szteroid injekció kúrával a tünetek kezelhetők.

  LinkedIN Az térdízületi arthroszkópia egy minimálisan invazív és biztonságos eljárás, mely az ízületi sérülések, ill. Az artroszkópia előnye a hagyományos nyitott műtététtel szemben az, hogy nem kell teljesen felnyitni az ízületet. Rendszerint csak két néha három apró bemetszést ejtünk — egyet az arthroszkóp kamera számára és egyet az ízületben használandó sebészeti eszközök számára.

  A kis sebzés csökkenti a gyógyulási időt és a kisebb szöveti trauma gyorsabb felépülést tesz lehetővé. Az egyszerűbb beavatkozások percet, a bonyolultabbak órát vesznek igénybe. A kis szöveti trauma miatt kisebb az ízületen belüli hegesedés lehetősége is. Fontos, hogy az érintett ízület területén ne legyen be nem gyógyult seb. A beavatkozás előtt az érintett területről a szőrzetet eltávolítják.

  Fennálló fertőzésről, például megfázásról, akkor is, ha csak kezdeti tüneteket észlel, feltétlenül tájékoztatni kell az orvost. Bizonyos esetben a műtét után a páciensnek szüksége lehet járást segítő eszközre pl. Erről már a műtét előtt gondoskodni kell, illetve meg kell beszélni, hogy a beteggel érkezzen egy segítő személy. Mi történik az artroszkópia során?

  Ízületi fájdalmak okai és kezelése Ha tágabb értelemben vizsgáljuk a mozgásszervi betegségeket, akkor azok eredete nemcsak maga az ízület lehet, hanem számos egyéb helyről indulhat ki a fájdalom.

  A mozgásszervi panaszokkal orvoshoz fordulók esetében, tehát nem kizárólag az ízület megbetegedéséről van szó, hanem egyéb okokat is mindig szem előtt kell tartanunk. Szorosan az ízületet érintő betegségek, leegyszerűsítve 2 nagy csoportra oszthatóak. A gyulladásos, valamint a kopásos, vagy más néven degeneratív ízületi megbetegedések. Nagyon fontos elkülöníteni a két csoportot, hiszen a kezelési terv is egészen más. Ízületi fájdalmak okai és kezelése Az ízület tükrözése történhet járó vagy fekvőbeteg ellátás keretében, gyakrabban végzik ambulánsan a beavatkozást.

  Az operáció történhet teljes altatásban vagy helyi érzéstelenítésben. Az esetleges vérzések megakadályozása érdekében az érintett ízületet ellátó ereket egy mandzsettával elszoríthatja az orvos, erre azonban nem minden esetben kerül sor.

  A vérrögképződés megakadályozás érdekében a beteg véralvadásgátló gyógyszert heparin kap.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *