Lábfej fájdalom

Által | 2022. augusztus 15., hétfő

Navigáció

 • Akár gerincbetegség is okozhat lábfejfájdalmat
 • Lábfej fájdalom kínozza?
 • A lábfej fájdalom okai – válaszol a gyógytornász
 • Ízületi gyulladás
 • Akár gerincbetegség is okozhat lábfejfájdalmat

  Ilyenkor a lábfejét ért terhelés hatására lábfeje elülső része, a talppárnák alatti rész terhelődik. Az izmok zavartalan mozgását segítő nyáktömlők gyulladnak be lábfejében, a lábközépcsontoknál. Lábközéptáji fájdalom okai kérdőív Találja meg lábközéptáji fájdalma okát! Kattintson a képre kérdőívéért Talpi fascia, a sarokcsontját a lábujjaival összekötő erős szalag gyulladása Ugyanígy a lábfejben kialakuló gyulladás a talpi fascia gyulladása. Ekkor a sarokcsontja talpi részétől a lábujjakig húzódó ínszövet gyullad be talpa túlzott erőltetése miatt.

  A talpi fascia gyulladásának is több oka lehet. A sorozatos túlterhelést okozhatja a rendszeres edzés, vagy a talp hirtelen túlerőltetése. Emellett azonban okozhatja a talpra nehezedő jelentős túlsúly vagy a talp túlerőltetéséből származó krónikus gyulladás is. Például akkor, ha állómunkát végez. A talpi fascia szalagon kívül lábfeje nemcsak hossz- és harántboltozatból áll.

  Összetett szerkezetként 26 csontból és mintegy izomból és szalagból álló szerkezettel biztosítja a járását. Ebből a izomból és szalagból bármelyik begyulladhat a túlterhelés hatására. Ha megerőlteti a lábfejében és talpán futó izmokat, szalagokat, akkor könnyen talpizom gyulladása lehet. Talpfájdalom és lábszár panaszok kezelése esettanulmány Talpfájdalom megszüntetése lökéshullámmal és tornával Sarokcsont sarkantyú Gyakori lábfejfájdalom a sarokcsont túlterhelése, hosszadalmas irritációja miatt kialakuló sarokcsont sarkantyú.

  A sarkantyú a sarok talpi részén és sarka hátsó részén is kialakulhat. Ilyenkor a túlzott terhelés hatására a feszülő talpi fascia izom feszíti, irritálja a sarokcsonthoz tapadó részén a sarokcsontot borító csonthártyát.

  Ha a gyulladás sokáig kezeletlen marad, akkor a begyulladt csonthártya alatti területen meszes lerakódás alakul ki. Ezt a meszes képződményt nevezzük sarkantyúnak. Ezt a sarkantyú fájdalmat már jóval nehezebb gyógyítani, mint a fájdalom kezdetekor jelentkező gyulladást. Érdemes azonban kezelni sarkantyú fájdalmát is, mert meg tudjuk szüntetni sarok sarkantyú fájdalmát mellékhatások nélkül. Haglund sarok kezelése esettanulmány További kellemetlen fájdalmat okozó deformációk is előfordulhatnak még a lábfején.

  Bütyök a nagylábujjon Gyakran előfordul a nagylábujjon kialakuló deformáció, a bütyök. Ilyenkor az öregujj a többi lábujj felé hajlik, és ez a nagylábujj tövénél csontkinövést okoz. A bütyök kialakulásának is az egyik leggyakoribb oka a túl szoros cipő. A szűk orrú cipő állandóan nyomja a lábujjat, és emiatt a nagylábujj elfordul a többi lábujj felé. A rendellenes tartásba forduló nagylábujj kezdetben még jól kezelhető megfelelő talpbetét, kineziológiai tapasz és torna együttes alkalmazásával.

  Bütyök műtét nélkül. Előrehaladott állapotban lévő bütyök kezelésére az ortopédusok előszeretettel javasolják a műtétet. Azonban jó, ha tudja, hogy a bütyök kialakulását okozó lúdtalpasságot, vagyis lábfeje deformitását a műtét sem képes kezelni. Műtéttel csakis a tünetet, a nagylábujja tövénél kialakuló következményt, a csontkinövést távolíthatja el.

  Kalapácsujj a többi lábujjon Nemcsak a nagylábujj tövénél alakulhat ki fájdalmas csontkinövés, hanem a többi lábujjon is. Akkor, ha azok a kényelmetlenül szük és rövid cipőben nem tudnak megfelelően kiegyenesedni. Ilyenkor a lábujjakat állandóan nyomja a szűk és kis méretű cipő. Gyakori veszély ez a magas sarkú cipők viselésekor. Ezekben a cipőkben a testsúly jelentős része a sarokról áttevődik a lábujjak alatt lévő talppárnára. Ha emellett a kényelmetlenül szűk magas sarkú cipőben még össze is nyomódnak a lábujjai, akkor a lábujjperc csontok még jobban összepréselődnek.

  Ha az egyébként is vastagabb ujjperc csontok még nem is tudnak kiegyenesedni, akkor kialakult a kalapácsujj. Ezt is kezelheti , és meg is előzheti a kalapácsujj kialakulását.

  A kalapácsujj kialakulását is a legjobb megelőzni lábujjai kiegyenesedését lehetővé tevő kényelmes cipő viselésével. A bütyök és a kalapácsujj elkerülését is segíti, ha esetleges harántsüllyedése ellen megfelelő lúdtalpbetétet hord.

  Ha pedig mindezt még kényelmes, széles lábfejű cipőben teszi, akkor még jobban kíméli a lábát. A széles lábfejű cipő ugyanis nem szorítja össze lábfejét, és nem préseli össze a lábujjait. Ha pedig széles lábfejű cipője még megfelelő méretű is, amelyben lábujjai ki tudnak egyenesedni, és nem kényszeríti kényszeredett, behajlított tartásba, akkor a kalapácsujj kialakulása sem fenyegeti.

  Inkább egy számmal nagyobb cipőt hordjon, mint kisebbet. Azért, mert ebben a cipőben lábujjai kényelmesen ki tudnak nyújtózni, és nem lesz kalapácsujja. Tyúkszem és bőrkeményedés A szűk, kis méretű cipőben behajlított állásban szorongó lábujjakat a szorító cipő dörzsöli, irritálja. Ez a dörzsölés pedig tyúkszem és bőrkeményedés kialakulásához is vezethet. Bütyök, kalapácslábujj. A lábfej- és talpfájdalmak okai Az előzőekben említett problémák nagyon gyakran alakulnak ki olyan embereknél, akik munkájukból adódóan sokat állnak és megterhelik a lábukat, így például pincéreknél, ápolóknál, stb..

  A kor előrehaladtával a talp kiszélesedik és a lábfej boltozata megsüllyed, a sorok alatti zsírszövet mennyisége lecsökken, a bőr pedig szárazzá válik. Hirdetés Nőknél a magas sarkú cipő viselése növeli a fájdalmas elváltozások kialakulásának esélyét. A lábfej fájdalma az arthritisz, a cukorbetegség és a keringési zavarok jele illetve velejárója is lehet. Ezt olvasta már? A diabéteszes láb kialakulása, a szövődmények megelőzése A túlsúly fokozza a lábak terhelését, fájdalmat és ízületi panaszokat okoz.

  Terhesség alatt a súlygyarapodás és bizonyos hormonok valamint a lábfej és a bokák duzzadtsága fokozzák a lábfejet érintő problémák kialakulásának kockázatát. A megerőltetőbb sportok és a tánc a sarokcsontot, az Achilles-ínat, a térdeket és a sípcsontokat különösen igénybe veszi.

  A legtöbb törött lábujj jól gyógyul, általában héten belül. Előfordulhat azonban, hogy elfertőződik, vagy a jövőben növeli az adott lábujj csontritkulásának kockázatát. Tyúkszem és bőrkeményedés Vastag, megkeményedett bőrrétegek, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a bőr megpróbálja megvédeni magát a súrlódástól és a nyomástól. Leggyakrabban a lábfejen és a lábujjakon, illetve a kezeken és az ujjakon alakulnak ki, és sajnos igencsak csúnyák is lehetnek.

  Ha alapvetően egészséges vagy, a kezelésükre csak akkor van szükség, ha kellemetlenséget okoznak. A legtöbb embernél a súrlódás vagy nyomás forrásának egyszerű megszüntetése már eltünteti a tyúkszemeket és a bőrkeményedéseket. Cukorbetegség vagy más olyan betegség esetén, amely rossz vérellátást okoz a lábadban, nagyobb a kockázata a tyúkszemek és a bőrkeményedések által kiváltott szövődményeknek.

  Kérd ki orvosod tanácsát a megfelelő kezeléssel kapcsolatban, ha ezen állapotok valamelyikében szenvedsz. Szeptikus arthritis Egy ízület fájdalmas fertőzése, amely a véráramon keresztül a test egy másik részéből származó baktériumtól is származhat. Akkor is előfordulhat, ha egy sérülés, például egy állatharapás vagy trauma közvetlenül az ízületbe juttatja a baktériumokat.

  A csecsemőknél és az idősebb felnőtteknél alakul ki a legnagyobb valószínűséggel. A mesterséges ízületekkel rendelkezők szintén ki vannak téve a kockázatának. Leggyakrabban a térd érintett, de a csípőt, a vállat és más ízületeket is érintheti. A fertőzés gyorsan és súlyosan károsíthatja az ízületben lévő porcot és csontot, ezért az azonnali kezelés kulcsfontosságú.

  A kezelés során az ízületet tűvel vagy műtéti beavatkozással lecsapolják és antibiotikumos kezelést adnak. Stressztörések Apró repedések a csontban, melyet ismétlődő erőhatás okoz. Gyakran túlterhelésből eredően- például többszöri fel-le ugrálásból vagy hosszú futásból. Keletkezhet a csontok normál használata során is, azonban ilyenkor eleve le van gyengülve a csontozat valamilyen betegség, mint például a csontritkulás miatt. Leggyakrabban az alsó lábszár és a lábfej teherbíró csontjaiban fordulnak elő.

  A legnagyobb kockázatnak az atléták és a katonai újoncok vannak kitéve, akik nehéz felszereléseket cipelnek hosszú távokon, de bárki szenvedhet stressztörést. Ha például egy új edzésprogramba kezdesz, stressztörésed alakulhat ki, ha túl hamar túl sokat csinálsz az adott gyakorlatokból. A lábfej sérülése esetén a test megváltoztatja a lábfej szerkezetét, így csökkentve a fájdalmat — ez azonban idővel tartós károsodást okozhat a mozgásban: sérülésekhez vezet és fájdalmat okoz a test más részeiben leggyakrabban a térdben, csípőben, nyakban vagy a derékban.

  Az itt bemutatott okok gyakran társulnak a fenti tünettel. A pontos diagnózis felállítása érdekében azonban mindig működj együtt orvosoddal vagy más egészségügyi szakemberrel. Mikor fordulj orvoshoz? Még a viszonylag enyhe lábfejfájdalom is le tudja gyengíteni mind a fizikai, mind a mentális egészséged. Azonnal fordulj orvoshoz, ha: Súlyos fájdalom vagy duzzanat jelentkezik. Nyílt sebed van vagy a seb gennyes.

  Fertőzésre utaló jeleket észlelsz, például bőrpír, melegség és érzékenység az érintett területen, vagy ha 37,8 °C feletti a lázad. Nem tudsz járni vagy nem tudod igazán terhelni a lábadat. Cukorbetegségben szenvedsz, és olyan sebed van, amely nem gyógyul, vagy mély, vörös, duzzadt, esetleg még meleg tapintású is.

  Időzíts be egy rendelői látogatást, ha: Ha tartós a duzzanatod, és napos otthoni kezelés után sem javul a helyzet. Ha hosszútávú fájdalmad van, amely több hét után sem mérséklődik. Égő fájdalom, zsibbadás vagy bizsergés jelentkezik, különösen ha mindez a lábfej nagy részét vagy egészét is érinti. Öngondoskodás Ha a lábfejfájás sérülés vagy túlterhelés következménye, gyakran jól reagál a pihentetésre és a hidegterápiára. Kerüld az olyan tevékenységeket, amelyek súlyosbíthatják a fájdalmat, és naponta többször percre tegyél jeget a lábfejedre.

  A vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek szintén segítenek a fájdalomcsillapításban és a gyógyulásban. Még a legjobb ellátás mellett is előfordulhat, hogy lábfejed több hétig merev vagy fájdalmas lesz, különösen a reggeli ébredéskor vagy aktív tevékenységek után. Ha nem vagy biztos fájdalmad okában, vagy ha az időközben kiterjedt, illetve már mindkét lábadat érinti különösen, ha cukorbeteg vagy , fordulj először orvoshoz, mielőtt házi gyógymódokkal próbálkoznál.

  A kezelés a panaszok okától és jellegétől függően az alábbiakból állhat: Gyógyszeres kezelés: ha valamilyen alapbetegség köszvény, rheumatoid arthritis, lupus, cukorbetegség okozza a panaszokat, akkor a kezelés elsősorban ezeknek a betegségeknek a terápiáját célozza meg.

  Ha mozgásszervi sérülés okozza a tüneteket, akkor gyakran fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket tartalmaz. Ortopéd eszközök: nem váltják ki a gyógytorna kezeléseket, ezeket együtt alkalmazva érhető el tartós gyógyulás. Gyógytorna: fő elemei a lábizomegyensúly beállítása, a láb mozgékonyságának javítása, izomerősítés, nyújtás. Fizikoterápia: a természetesen előállított energiák segítenek a fájdalomcsillapításban és a szövetek gyógyulásában.

  Azonban nagyon fontos, hogy ilyenkor se feledkezz meg a gyógytorna jelentőségéről. Gipszelés: tartós mozdulatlanság hatására az izomerő jelentősen lecsökken és az ízületek bemerevednek, ezért a gipsz vagy merevítő leszedése után nagyon fontos a megfelelő rehabilitációs gyógytorna. Műtét: egy komoly beavatkozás, amelyet csak olyankor szabad elvégezni, ha feltétlenül szükséges és egyéb kezelések nem bizonyultak hatékonynak.

  Zátrok Zsolt Ugye tudod, mire való a kanál, a villa vagy a kés? Ez nem is túl bonyolult, hiszen már gyermekkorod óta használod őket. De ugyanilyen jól ismered-e azt, hogy mire való a TENS, a mikroáram, a lágylézer vagy az ultrahang és sorolhatnám még az otthoni kezeléseket biztosító eszközöket.

  Írásaim, filmjeim ezekről szólnak.

  Lábfej fájdalom

  Általában azoknál gyakori, akiknek magas a talpboltozatuk, ilyenkor érdemes speciális talpbetétet csináltatni. Fáradásos törés A lábfejed közepén található a lábközépcsont milyen meglepő , ha pedig túl gyorsan növeled a futás távját vagy idejét, bizony fáradásos törés is jelentkezhet a területen.

  Ha a lábfejed beduzzad és a csontok felett közvetlenül érzed a fájdalmat, akkor ez állhat a háttérben. Ezzel a problémával érdemes orvoshoz fordulni, mert erősebb kezelést igényel. Túl szoros cipő Ha a lábfejed felső részén irritációt tapasztalsz, akkor elképzelhető, hogy túl szoros a cipőd - ekkor pontosan ott ér véget a fájdalmas terület, ahol a cipő nyelve elemelkedik a lábfejedtől.

  A megoldás hihetetlenül egyszerű, elég csak meglazítanod a fűződet, vagy keresned egy futócipőt, ami jobban illeszkedik a lábadra. Neuróma, vagyis ideggyulladás Ha égő, vagy éles fájdalom jelentkezik a lábfejed felső részén , ami a lábujjadig is elér, akkor valószínűleg ez áll a háttérben.

  Ennek oka is a nem megfelelő méretű cipő használata. Összetett szerkezetként 26 csontból és mintegy izomból és szalagból álló szerkezettel biztosítja a járását.

  Ebből a izomból és szalagból bármelyik begyulladhat a túlterhelés hatására. Ha megerőlteti a lábfejében és talpán futó izmokat, szalagokat, akkor könnyen talpizom gyulladása lehet. Talpfájdalom és lábszár panaszok kezelése esettanulmány Talpfájdalom megszüntetése lökéshullámmal és tornával Sarokcsont sarkantyú Gyakori lábfejfájdalom a sarokcsont túlterhelése, hosszadalmas irritációja miatt kialakuló sarokcsont sarkantyú.

  A sarkantyú a sarok talpi részén és sarka hátsó részén is kialakulhat. Ilyenkor a túlzott terhelés hatására a feszülő talpi fascia izom feszíti, irritálja a sarokcsonthoz tapadó részén a sarokcsontot borító csonthártyát. Ha a gyulladás sokáig kezeletlen marad, akkor a begyulladt csonthártya alatti területen meszes lerakódás alakul ki. Ezt a meszes képződményt nevezzük sarkantyúnak. Ezt a sarkantyú fájdalmat már jóval nehezebb gyógyítani, mint a fájdalom kezdetekor jelentkező gyulladást.

  Érdemes azonban kezelni sarkantyú fájdalmát is, mert meg tudjuk szüntetni sarok sarkantyú fájdalmát mellékhatások nélkül. Haglund sarok kezelése esettanulmány További kellemetlen fájdalmat okozó deformációk is előfordulhatnak még a lábfején. Bütyök a nagylábujjon Gyakran előfordul a nagylábujjon kialakuló deformáció, a bütyök.

  Ilyenkor az öregujj a többi lábujj felé hajlik, és ez a nagylábujj tövénél csontkinövést okoz. A bütyök kialakulásának is az egyik leggyakoribb oka a túl szoros cipő. A szűk orrú cipő állandóan nyomja a lábujjat, és emiatt a nagylábujj elfordul a többi lábujj felé. A rendellenes tartásba forduló nagylábujj kezdetben még jól kezelhető megfelelő talpbetét, kineziológiai tapasz és torna együttes alkalmazásával.

  Bütyök műtét nélkül. Előrehaladott állapotban lévő bütyök kezelésére az ortopédusok előszeretettel javasolják a műtétet. Azonban jó, ha tudja, hogy a bütyök kialakulását okozó lúdtalpasságot, vagyis lábfeje deformitását a műtét sem képes kezelni. Műtéttel csakis a tünetet, a nagylábujja tövénél kialakuló következményt, a csontkinövést távolíthatja el.

  Kalapácsujj a többi lábujjon Nemcsak a nagylábujj tövénél alakulhat ki fájdalmas csontkinövés, hanem a többi lábujjon is. Akkor, ha azok a kényelmetlenül szük és rövid cipőben nem tudnak megfelelően kiegyenesedni. Ilyenkor a lábujjakat állandóan nyomja a szűk és kis méretű cipő. Gyakori veszély ez a magas sarkú cipők viselésekor. Ezekben a cipőkben a testsúly jelentős része a sarokról áttevődik a lábujjak alatt lévő talppárnára.

  Ha emellett a kényelmetlenül szűk magas sarkú cipőben még össze is nyomódnak a lábujjai, akkor a lábujjperc csontok még jobban összepréselődnek. Ha az egyébként is vastagabb ujjperc csontok még nem is tudnak kiegyenesedni, akkor kialakult a kalapácsujj. Ezt is kezelheti , és meg is előzheti a kalapácsujj kialakulását. A kalapácsujj kialakulását is a legjobb megelőzni lábujjai kiegyenesedését lehetővé tevő kényelmes cipő viselésével.

  A bütyök és a kalapácsujj elkerülését is segíti, ha esetleges harántsüllyedése ellen megfelelő lúdtalpbetétet hord. Ha pedig mindezt még kényelmes, széles lábfejű cipőben teszi, akkor még jobban kíméli a lábát. A széles lábfejű cipő ugyanis nem szorítja össze lábfejét, és nem préseli össze a lábujjait.

  Ha pedig széles lábfejű cipője még megfelelő méretű is, amelyben lábujjai ki tudnak egyenesedni, és nem kényszeríti kényszeredett, behajlított tartásba, akkor a kalapácsujj kialakulása sem fenyegeti.

  Inkább egy számmal nagyobb cipőt hordjon, mint kisebbet. Azért, mert ebben a cipőben lábujjai kényelmesen ki tudnak nyújtózni, és nem lesz kalapácsujja. Tyúkszem és bőrkeményedés A szűk, kis méretű cipőben behajlított állásban szorongó lábujjakat a szorító cipő dörzsöli, irritálja. Ez a dörzsölés pedig tyúkszem és bőrkeményedés kialakulásához is vezethet. Lábfej fájdalom kezelése Lábfej fájdalma kezelése fájdalma kiváltó okától illetve fájdalma típusától függ.

  Ha nem valamilyen betegség van fájdalma hátterében, akkor könnyen lehet, hogy a cipőjével van gondja. Vagy pedig megerőltette a lábfejét. Ilyenkor kényelmes cipő hordásával és lábfeje pihentetésével, megszüntetheti lábfájását. Persze lehet, hogy néhány talptorna gyakorlatra is szüksége lesz fájdalommentessége visszaszerzéséhez. Lábfej fájdalmának enyhítése házilag Pihentetés Fájdalmas lábfeje pihentetése mindig jó esélyt ad fájdalma csökkentésére.

  Lábfejét azonban nem mindig tudja pihentetni. Ezért a pihentetés mellett más fájdalmát enyhítő módszerekre is szüksége lehet. Kellemes lábfürdő A pihentetés mellett sokat segíthet egy kellemes lábfürdő is. Lábfürdőzésnél előbb néhány percig hideg, majd pedig meleg vízbe rakja a lábát, és ezt megismétli alkalommal.

  Ez fokozza a lábfej vérkeringését, mert a meleg víz kitágítja a hideg pedig összehúzza az ereket. Talpa masszírozása és tornáztatása Fáradt lába esténként jelentkező fájdalmának enyhítésére sokat jelent talpa megmasszírozása.

  Sokat segít néhány egyszerű tornagyakorlat is. A masszírozáshoz nem kellenek talpreflexológiai ismeretek. Több évtizedes talpmasszázs gyakorlat sem. Csak finoman masszírozza végig a talpát és lábfejét mindkét lábán. Ugyanígy a lábtornánál is körkörösen mozgassa meg jobbra és balra többször, feszítse meg előre, hátra valamint jobbra és balra a lábfejét.

  Ez a néhány gyakorlat is elősegíti a vérkeringés megélénkülését. Ha rendszeresen végzi a gyakorlatokat, akkor enyhülni fog a fájdalma. Kényelmes, bő lábfejű, inkább 1 számmal nagyobb cipő viselése Kényelmes, talpát rugalmasan megtámasztó, bő lábfejű és inkább egy számmal nagyobb cipő viselésével is sokat tehet lábfej fájdalma megszüntetéséért. Lábfej fájdalmával keressen fel szakorvost Ha néhány nap alatt nem múlik el a fájdalma, akkor érdemes felkeresni panaszával háziorvosát.

  Ha nem csökken a megerőltetés miatti gyulladás, akkor talptornára lehet szüksége. Ha pedig bokasüllyedése miatt talpbetét hordása lenne jó lábfájdalma enyhítésére, akkor érdemes talpbetétet csináltatni a talpára.

  Bármilyen sérülés vagy pedig komoly panasz esetén viszont érdemes felkeresni a szakorvost. Ez panaszától függően lehet ortopédus vagy érsebész. Ő meghallgatja panaszát, és lábfeje, lába vizsgálatával megállapítja lábfájása okát.

  Utána pedig legcélszerűbb kezelést javasolja Önnek lábfájdalma enyhítésére. Kezelőmmel történt megbeszélés után közös döntésünk volt az 5 alkalmas lökéshullám terápia azonnali megkezdése.

  Hetente egyszer történt a kezelés, ugyanakkor a kapott "házi feladat" -ot naponta igyekeztem teljesíteni. Hittem ezekben és nagyon szerettem volna mielőbb szabadulni a fájdalmaktól. Ezután kb. A kültéri séta, bevásárlás sem okoz már túl nagy erőfeszítést, bár jól esik utána egy kis pihenés.

  Fájdalmaim nem múltak el teljesen, de az életminőségemben nagyfokú javulást tapasztalok! További kezelésről még közösen döntünk kezelőmmel a közeljövőben.

  Lábfej fájdalom kínozza?

  Ilyen okokra vezethető vissza a saroksarkantyú is, amelynek két típusa ismert: a Haglund-sarok, vagyis hátsó sarkantyú és a sarokcsont sarkantyú, vagyis talpi sarkantyú. A Haglund-sarok igen gyakran a nem megfelelő cipő hátsó részének nyomása miatt alakul ki, erre a terület kipirosodása, szemmel látható gyulladása is utalhat.

  A sarokcsont sarkantyú a sarok talpi részén képződhet, a fájdalom is ott jelentkezik. A rizikófaktorok közé tartozik még az álló munka, a túlzott megerőltetés és a túlsúly is. Mindezek hatására akár a járás is problémás lehet.

  Morton-neuroma miatt, amely a talpon végigfutó talpi ideg jóindulatú daganata és szintén gyakran összefüggésbe hozható a nem megfelelő cipők rendszeres használatával. Amikor gerinc eredetű a fájdalom A lábfej fájdalma néhány esetben az isiászból ered. Ez utóbbi a tévhitekkel ellentétben nem önálló betegség, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese.

  Magát az isiászt is többféle betegség okozhatja, mint például a degeneratív porckorong betegség, a derék tájon kialakult porckorongsérv, a csigolyaelcsúszás, az ágyéki gerinccsatorna szűkület, és az isthmicus spondylolisthesis a nagy igénybevétel miatt keletkező sorozatos mikrotraumák, amelyekből fáradásos törés alakulhat ki. Isiászra utaló tünet a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel is kiváltható.

  Fontos a pontos diagnózis - Mielőtt valaki költséges talpbetétet vásárolna, érdemes kivizsgálni, pontosan mi okozza a lábfejfájdalmat - hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. Ennek eldöntésében a panaszok pontos ismerete nagyon fontos, hiszen porckorongsérvre utalhat például, ha csak az egyik lábfej érintett, az olyan gerinc eredetű betegségek pedig, mint az ágyéki gerinccsatorna szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt.

  Azt is tudnunk kell továbbá, van-e nehézláb érzés, gyengeség érzet a lábfejben, gondot okoz-e a lábujjhegyen járás vagy a láb felemelése.

  Ha a kikérdezés, kivizsgálás és esetleg a képalkotó eszközök használata után kiderül, hogy nem gerinc eredetű a panasz , eldönthetjük, milyen kezeléssel segíthetünk a legtöbbet. Ez a fokozott vérkeringés ugyanis növeli a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegíti annak gyógyulását.

  A gyógytornász szakember további kezelési technikákat is alkalmazhat az Ön gyógyulása érdekében. Ilyen például a kineziológiai tapasz felhelyezése, amely segít enyhíteni a lábfejfájdalmat, és ha trauma következtében duzzanat jött létre a lábfejben, annak csökkentésében is jótékony szerepet játszik.

  A stretching gyakorlatokkal, azaz olyan speciális nyújtó technikákkal, amelyek kifejezetten a lábfejet alkotó izmokat nyújtják, további pozitív hatást érhet el egy szakképzett gyógytornász. Olyan gyógytornászt keres, aki türelemmel és empátiával kezeli az Ön lábfej fájdalmát?

  Jelentkezzen be hozzánk! A lábfej fájdalom gyógytorna nélkül Gyógytorna kezelés hiányában a lábfej fájdalom állandósul, és az ebből eredő izomgörcsök miatt izomcsomók alakulhatnak ki. A fájdalom következtében megváltozik a terhelés, és ez a felborult egyensúly további, akár távolabbi területeken is kiválthat tüneteket például bokában, vádliban, térdben, csípőben.

  Minél hamarabb kerül sor fizioterápiás kezelésre, annál könnyebb lesz a lábfej fájdalom pontos kiváltó okát kideríteni és kezelni azt, így a gyógyulási idő jelentősen lerövidül. Így zajlik a gyógytorna lábfejfájdalom esetén Ha mozgásszervi probléma áll a lábfej fájdalom hátterében, először is fontos kideríteni a pontos okot, majd ez után következhet a szakember által vezetett, célzott gyógytorna. Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, mire erősödik, mire enyhül, illetve, hogy emlékszik-e kiváltó okra?

  Az állapotfelmérésnek része egy fizikális vizsgálat, amely a láb mozgásai mellett a teljes test vizsgálatára kiterjed. Ez azért fontos, mert ha bárhol statikai probléma lép fel a testben, az kihatással lehet távolabbi területekre is. Ezzel tehát elősegítjük a valódi ok tisztázását. Ha megtaláltuk az okot és felállítottuk a mozgásszervi diagnózist, egy egyéni kezelési terv kidolgozása következik.

  Ez alapján kezdődik meg a gyógytorna, amely aktív és passzív gyakorlatsorokból áll.

  A lábfej fájdalom okai – válaszol a gyógytornász

  Lábfej fájdalom

  Ha például egy új edzésprogramba kezdesz, stressztörésed alakulhat ki, ha túl hamar túl sokat csinálsz az adott gyakorlatokból. Tünetei általában kezelhetők, bár az ízületek károsodása nem fordítható vissza. Emellett még megfelően széles lábfeje van, amelyben kényelmesen elfér a lába, és a lábujjai sem préselődnek össze a cipő orrában. Emiatt a csont érintett pontja rendellenes növekedésnek indul, és ennek következményeként a környező szövetek begyulladhatnak. Az ezen állapotok okozta fájdalom és nyomás enyhítése magában foglalhatja a lábbeli megváltoztatását és a cipőbetétek viselését. Ennek a lábfej deformációnak egyenes következménye talp belső lábfej lelapulása, a talajhoz való közeledése. A lábszárad közepétől a lábfejed közepéig futó ízületen is jelentkezhet a panasz, mely fájdalom a nagylábujj fájdalmával is jár.

  Ízületi gyulladás

  Rendelőnkben az ok kiderítése egy 1 órás állapotfelméréssel kezdődik, amely során részletesen kikérdezzük a panaszairól, mióta állnak fenn a tünetek, mire erősödik, mire enyhül, illetve, hogy emlékszik-e kiváltó okra? Gyakran emellett még a sarokcsont kifelé, a belső boka pedig befelé fordul. Ez a fokozott vérkeringés ugyanis növeli a traumás terület oxigén ellátását, ezáltal elősegíti annak gyógyulását. Természetesen emellett más kórokok is szóba jönnek, amit csak egy betegvizsgálattal lehetne kideríteni. Néha kortikoszteroid injekciókra vagy műtétre is szükség lehet.

  Törött lábfej A lábat alkotó valamely csont sérülése okozza. Bekövetkezhet autóbaleset, egy egyszerű rossz lépés vagy akár esés következtében is. Súlyossága változó: a csontok apró repedéseitől a bőrön átütő törésekig széles skálán terjedhet. Kezelése a törés pontos helyétől és súlyosságától függ. Kritikus esetben műtétre lehet szükség, melynek során lemezeket, rudakat vagy csavarokat ültetnek a törött csontba, hogy a gyógyulás során megőrizzék a megfelelő pozíciót.

  A bokádat ért esés vagy ütés következtében a bokaízület három csontja — a szárkapocscsont, a sípcsont és az ugrócsont — közül egy vagy több is eltörhet. A boka elgörbülése a sípcsont és a szárkapocscsont végén lévő bütykös dudorok törését okozhatja.

  Törött lábujj Gyakori sérülés, amelyet leggyakrabban az okoz, ha valamit a lábadra ejtesz, vagy beütöd a lábujjadat. Általában úgy lehet kezelni, hogy a sérült ujjat a szomszédos lábujjhoz rögzítjük. Ha azonban a törés súlyos — különösen, ha a nagylábujj is érintett -, a megfelelő gyógyulás érdekében gipszre vagy akár műtétre is szükség lehet.

  A legtöbb törött lábujj jól gyógyul, általában héten belül. Előfordulhat azonban, hogy elfertőződik, vagy a jövőben növeli az adott lábujj csontritkulásának kockázatát. Tyúkszem és bőrkeményedés Vastag, megkeményedett bőrrétegek, amelyek akkor alakulnak ki, amikor a bőr megpróbálja megvédeni magát a súrlódástól és a nyomástól.

  Leggyakrabban a lábfejen és a lábujjakon, illetve a kezeken és az ujjakon alakulnak ki, és sajnos igencsak csúnyák is lehetnek. Ha alapvetően egészséges vagy, a kezelésükre csak akkor van szükség, ha kellemetlenséget okoznak. A legtöbb embernél a súrlódás vagy nyomás forrásának egyszerű megszüntetése már eltünteti a tyúkszemeket és a bőrkeményedéseket. Cukorbetegség vagy más olyan betegség esetén, amely rossz vérellátást okoz a lábadban, nagyobb a kockázata a tyúkszemek és a bőrkeményedések által kiváltott szövődményeknek.

  Kérd ki orvosod tanácsát a megfelelő kezeléssel kapcsolatban, ha ezen állapotok valamelyikében szenvedsz. Szeptikus arthritis Egy ízület fájdalmas fertőzése, amely a véráramon keresztül a test egy másik részéből származó baktériumtól is származhat. Akkor is előfordulhat, ha egy sérülés, például egy állatharapás vagy trauma közvetlenül az ízületbe juttatja a baktériumokat. A csecsemőknél és az idősebb felnőtteknél alakul ki a legnagyobb valószínűséggel. A mesterséges ízületekkel rendelkezők szintén ki vannak téve a kockázatának.

  Leggyakrabban a térd érintett, de a csípőt, a vállat és más ízületeket is érintheti. A fertőzés gyorsan és súlyosan károsíthatja az ízületben lévő porcot és csontot, ezért az azonnali kezelés kulcsfontosságú. A kezelés során az ízületet tűvel vagy műtéti beavatkozással lecsapolják és antibiotikumos kezelést adnak. Stressztörések Apró repedések a csontban, melyet ismétlődő erőhatás okoz. Gyakran túlterhelésből eredően- például többszöri fel-le ugrálásból vagy hosszú futásból. Keletkezhet a csontok normál használata során is, azonban ilyenkor eleve le van gyengülve a csontozat valamilyen betegség, mint például a csontritkulás miatt.

  Leggyakrabban az alsó lábszár és a lábfej teherbíró csontjaiban fordulnak elő. A legnagyobb kockázatnak az atléták és a katonai újoncok vannak kitéve, akik nehéz felszereléseket cipelnek hosszú távokon, de bárki szenvedhet stressztörést.

  Ha például egy új edzésprogramba kezdesz, stressztörésed alakulhat ki, ha túl hamar túl sokat csinálsz az adott gyakorlatokból. A lábfej sérülése esetén a test megváltoztatja a lábfej szerkezetét, így csökkentve a fájdalmat — ez azonban idővel tartós károsodást okozhat a mozgásban: sérülésekhez vezet és fájdalmat okoz a test más részeiben leggyakrabban a térdben, csípőben, nyakban vagy a derékban.

  Az itt bemutatott okok gyakran társulnak a fenti tünettel. A pontos diagnózis felállítása érdekében azonban mindig működj együtt orvosoddal vagy más egészségügyi szakemberrel. Mikor fordulj orvoshoz? Még a viszonylag enyhe lábfejfájdalom is le tudja gyengíteni mind a fizikai, mind a mentális egészséged. Azonnal fordulj orvoshoz, ha: Súlyos fájdalom vagy duzzanat jelentkezik.

  Nyílt sebed van vagy a seb gennyes. Fertőzésre utaló jeleket észlelsz, például bőrpír, melegség és érzékenység az érintett területen, vagy ha 37,8 °C feletti a lázad. Nem tudsz járni vagy nem tudod igazán terhelni a lábadat. Cukorbetegségben szenvedsz, és olyan sebed van, amely nem gyógyul, vagy mély, vörös, duzzadt, esetleg még meleg tapintású is. Időzíts be egy rendelői látogatást, ha: Ha tartós a duzzanatod, és napos otthoni kezelés után sem javul a helyzet.

  Ha hosszútávú fájdalmad van, amely több hét után sem mérséklődik. Égő fájdalom, zsibbadás vagy bizsergés jelentkezik, különösen ha mindez a lábfej nagy részét vagy egészét is érinti.

  Öngondoskodás Ha a lábfejfájás sérülés vagy túlterhelés következménye, gyakran jól reagál a pihentetésre és a hidegterápiára. Kerüld az olyan tevékenységeket, amelyek súlyosbíthatják a fájdalmat, és naponta többször percre tegyél jeget a lábfejedre. A vény nélkül kapható gyulladáscsökkentő gyógyszerek szintén segítenek a fájdalomcsillapításban és a gyógyulásban.

  Még a legjobb ellátás mellett is előfordulhat, hogy lábfejed több hétig merev vagy fájdalmas lesz, különösen a reggeli ébredéskor vagy aktív tevékenységek után. Ha nem vagy biztos fájdalmad okában, vagy ha az időközben kiterjedt, illetve már mindkét lábadat érinti különösen, ha cukorbeteg vagy , fordulj először orvoshoz, mielőtt házi gyógymódokkal próbálkoznál. A kezelés a panaszok okától és jellegétől függően az alábbiakból állhat: Gyógyszeres kezelés: ha valamilyen alapbetegség köszvény, rheumatoid arthritis, lupus, cukorbetegség okozza a panaszokat, akkor a kezelés elsősorban ezeknek a betegségeknek a terápiáját célozza meg.

  Ha mozgásszervi sérülés okozza a tüneteket, akkor gyakran fájdalomcsillapítókat és gyulladáscsökkentőket tartalmaz. Nagy valószínűséggel a fenti panaszainak mechanikai oka lesz, tehát abban az irányban kell gondolkodni.

  Ha jól értem a talpi felszínen a 2-es ujj vonalában, ami a láb külső része felé sugárzik ki? Sajnos a képet valamiért itt nem látom.

  A legegyszerűbb az lenne, hogy a 2-es ujj hajlító vagy feszítő inának gyulladása. Ez hóropogás szerű érzéssel jár az ín vonalában. Isiászra utaló tünet a derék fájdalma, amely valamelyik láb irányába sugárzik ki, és ütögetéssel is kiváltható. Fontos a pontos diagnózis - Mielőtt valaki költséges talpbetétet vásárolna, érdemes kivizsgálni, pontosan mi okozza a lábfejfájdalmat - hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. Ennek eldöntésében a panaszok pontos ismerete nagyon fontos, hiszen porckorongsérvre utalhat például, ha csak az egyik lábfej érintett, az olyan gerinc eredetű betegségek pedig, mint az ágyéki gerinccsatorna szűkület vagy a csigolyaelcsúszás mindkét lábfejben okozhatnak panaszt.

  Azt is tudnunk kell továbbá, van-e nehézláb érzés, gyengeség érzet a lábfejben, gondot okoz-e a lábujjhegyen járás vagy a láb felemelése. Ha a kikérdezés, kivizsgálás és esetleg a képalkotó eszközök használata után kiderül, hogy nem gerinc eredetű a panasz , eldönthetjük, milyen kezeléssel segíthetünk a legtöbbet.

  Fájdalomcsillapítástól a hosszú távú eredményekig Gyors enyhülést hozhatnak a helyileg beadott gyulladáscsökkentő injekciók, de érdemes hosszú távon is gondolkozni.

  Igen jó eredményeket lehet elérni ugyanis a célzottan megválasztott kollagén készítmények kúraszerű alkalmazásával. A kollagén egy zselatinos fehérje, amely megtalálható a porcokban, ízületekben, ínakban és csontokban.

  A kezelés a gyakorlatban alkalmas injekciós terápiát jelent, amit egy kis szünet után alkalom lökéshullám terápia is követhet.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *